Het Financieele Dagblad

OPG niet bang voor aanval van Etos en DA

Nieuws van: Het Financieele Dagblad


Dat heeft het beursgenoteerde OPG gemeld in een toelichting op de jaarcijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. OPG is naast apotheken vooral actief in de groothandel van geneesmiddelen.

Volgens OPG zullen de nieuwe spelers dit jaar voor weinig veranderingen op de apotheekmarkt zorgen, ‘ondanks de ambities die een tweetal drogisterijketens heeft geuit bij hun toetreding tot de markt. Het uitrollen van nieuwe vestigingen en servicepunten gaat vooralsnog in een dusdanig tempo dat hiervan geen brede concurrentiedruk valt te verwachten.’

Afgezet tegen het aantal apotheken van OPG dat in 2004 groeide van 183 naar 207, steekt de vestigingen van Etos — een dochter van Ahold — inderdaad mager af. ‘Wij hebben in Den Bosch twee apotheken en acht servicepunten in onder andere Albert Heijn-winkels. Sinds november zijn daar in Amersfoort drie apotheken en 16 servicepunten bijgekomen’, aldus een woordvoerder van Etos. ‘In Den Bosch hebben we nu een marktaandeel van 7%. Over Amersfoort kunnen we nog niets zeggen’. In april wordt de ontwikkeling in Amersfoort door Etos geëvalueerd waarna mogelijk nieuwe steden volgen.

Marktaandeel

Op termijn streeft Etos echter een marktaandeel na van 10%. OPG heeft een aandeel van 13%. Er zijn in Nederland 430 Etos-winkels en 700 AH-supermarkten. Volgens de woordvoerder is daarmee een belangrijke voorwaarde voor verdere groei al aanwezig. Concurrent DA heeft in Limburg twee apotheek-drogisterijwinkels met daaraan verbonden vijftien servicepunten.

OPG heeft een roerig jaar achter de rug, zo blijkt uit de jaarcijfers. In 2004 werd van overheidswege een prijsdaling voor generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het patent is verlopen) van gemiddeld 35% van kracht. Daardoor kwam de groei in de apotheekbranche uit op nul. Een jaar eerder was de groei nog 7%. Ook de apotheken van OPG, de Mediveen Groep, ontkwamen niet aan deze ontwikkeling. Alleen door acquisities ter warde van €48 mln groeide de omzet met 13%. De totale concernomzet daalde met 1% naar €2,07 mrd.

Een ander probleem voor OPG was de omschakeling naar een nieuw logistiek- en IT-systeem bij het Nederlandse groothandelsbedrijf. Deze divisie kwam daardoor in de tweede helft van het jaar in de rode cijfers terecht. De divisie moet dit jaar quitte spelen.

Overgangsjaar

Het concern als geheel zag het nettoresultaat met 14% dalen naar €53,2 mln. Volgens bestuursvoorzitter Robert Peek was 2004 een ‘overgangsjaar’ vanwege de problemen bij het groothandelsbedrijf.

In 2005 stelt OPG de overnamestrategie bij. Het bedrijf gaat voortaan sterker kijken naar gezondheidsproducten- en diensten in het buitenland dan naar apotheken in Nederland. OPG heeft al een stevig marktaandeelen ziet daarom geen noodzaak voor een agressief overnamebeleid.

De divisie gezondheidsproducten heeft een goed jaar achter de rug, aldus OPG. Vooral doordat de vraag naar thuiszorgactiviteiten flink toenam, droeg de divisie fors bij aan het bedrijfsresultaat van de groep.

OPG waagt zich niet aan concrete voorspelling voor dit jaar. Volgens de onderneming zullen de deelmarkten zich te verschillend ontwikkelen om nu een prognose af te geven.
www.fd.nl/ShowRedactieNieuws.asp?Context=N%7C1&DocumentId=21360 - 16 feb 2005« Vorige
[Nieuwe vereniging voor medici op internet]
Volgende »
[Advies: vijf miljoen kuren tegen griep]

Gevonden op deze pagina: