VU medisch centrum Amsterdam

Diagnosecriteria MS aanzienlijk verbeterd

Nieuws van: VU medisch centrum Amsterdam
Medisch specialisten van het VU medisch centrum hebben een leidende rol gespeeld bij een essentiŽle verbetering van de diagnosecriteria voor Multipele Sclerose (MS). Neuroloog en hoofd van het MS centrum van het VU medisch centrum prof. dr Chris Polman en radioloog prof. dr Frederik Barkhof hebben in een internationaal panel onder leiding van Polman de criteria voor diagnose met behulp van de MRI zodanig aangescherpt dat het vroeger en onomstotelijk vaststellen van MS mogelijk is. Bij vroege diagnose zijn nu beschikbare medicijnen effectiever.

De revisie van de criteria is een verbetering van de vijf jaar geleden ontwikkelde en internationaal erkende McDonald-criteria. In die criteria was voor het eerst beeldvorming van het zenuwstelsel met MRI toegevoegd aan de diagnosemogelijkheden van MS. Ze zijn vernoemd naar de toenmalige voorzitter van het panel dat de criteria vaststelde. De nieuwe criteria bieden nog meer duidelijkheid over het gebruik van de MRI. Zij zullen nu de internationale standaard worden.

Een voordeel van de nieuwe diagnosecriteria is dat de diagnose MS eerder kan worden gesteld, waardoor de nu beschikbare medicijnen interferon bŤta en glatirameer acetaat effectiever ingezet kunnen worden. Daarnaast wordt de door patiŽnten als zwaar en langdurig ervaren diagnostische periode sterk verkort. De onzekerheid over het wel of niet hebben van MS scoort bij patiŽnten hoog op de irritatieschaal.

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel die zich kenmerkt door het verlies van myeline. Dit is een stof die de uitlopers van een zenuwcel omhult en de geleiding van zenuwprikkels langs de lange zenuwvezels of axon bespoedigt. Over het ontstaan van MS is nog veel onduidelijk. Afhankelijk van de ernst van de aandoening uit MS zich in zwakte en onhandigheid tot verlamming, visuele beperkingen en zelfs emotionele of intellectuele veranderingen. Sommige patiŽnten hebben perioden van terugval, bij anderen is de ziekte geleidelijk progressief.

In deze nieuwe criteria zijn de zogenoemde Barkhof-criteria verwerkt. Dat zijn internationaal gehanteerde criteria waarmee een duidelijker onderscheid kan worden gemaakt tussen MS en andere diagnoses met een afwijkende MRI. De criteria zijn door radioloog prof. dr Frederik Barkhof van het VUmc ontwikkeld.

Een omschrijving van de nieuwe criteria voor MS wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ĎAnnals of Neurologyí.
www.vumc.nl/zorg/nieuws/ - 11 nov 2005« Vorige
[Geen registratie meer voor thioridazide]
Volgende »
[Cocaïnegebruikers onwel in Brabant en Gelderland]

Gevonden op deze pagina:
  • geneesmiddelen: beta.