Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

De ziekte van Crohn in tv-programma Radar

Nieuws van: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
Het Tros-televisieprogramma Radar besteedt maandagavond 17 april aandacht aan de ziekte van Crohn. In het programma wordt gesproken over het verband tussen de ziekte van Crohn en infecties met de paratuberculosis bacterie. In de uitzending van Radar is een reactie opgenomen van dr. Gerard Dijkstra, maag-, darm- en leverarts in het UMCG. Deze reactie kunt u hier nalezen.

De ziekte van Crohn
Direct na de geboorte wordt de aanvankelijk steriele darm blootgesteld aan een grote verscheidenheid aan voedingstoffen en micro-organismen. De darm is in staat voedingstoffen op te nemen en schadelijke indringers buiten te houden. De darm heeft een zeer goed ontwikkeld afweersysteem dat voortdurend de inhoud van de darm aftast. In feite is er ook bij gezonde mensen altijd een gebalanceerde ontstekingsreactie in de darmwand aanwezig die de darmwand niet beschadigt. Bij mensen met de ziekte van Crohn is deze ontstekingsbalans verstoord en is de ontsteking te heftig waardoor er zweren in de darmwand ontstaan. Het is al langer bekend dat er naast een erfelijke aanleg ook omgevingsfactoren, zoals de eigen darmbacteriën, een rol spelen bij het ontstaan van deze te heftige reactie.

Verband met de paratuberculosis-bacterie?
De ziekte van Crohn lijkt erg op een infectie met de mycobacterium paratuberculosis bij dieren. Deze paratuberculosis-bacterie komt steeds vaker voor in ons (drink)water en voedsel. Ook de ziekte van Crohn komt steeds vaker voor. Daarom wordt er al jaren onderzoek gedaan naar een mogelijke rol van deze paratuberculose-bacterie bij het ontstaan van de ziekte van Crohn.

Uit dat onderzoek is gebleken dat de bacterie even vaak (ongeveer 25 %) bij gezonde mensen voorkomt, als bij mensen met de ziekte van Crohn. Daarnaast werden patiënten met de ziekte van Crohn die medicijnen tegen de paratuberculosis bacterie kregen, niet beter.

Maar er is nog een opmerkelijk punt. Patiënten met de ziekte van Crohn reageren goed op een medicijn (infliximab) dat de bestrijding van de paratuberculosis-bacterie hindert. Als de paratuberculosis-bacterie een rol zou spelen bij de ziekte van Crohn, zouden ze dus zieker moeten worden van dit medicijn. In de werkelijkheid worden ze juist beter.

Standpunt maag-, darm- en leverartsen in Nederland
Maag-, darm- en leverartsen in Nederland zijn van mening dat het niet bewezen is dat patiënten met de ziekte van Crohn beter worden na een behandeling tegen infectie met de paratuberculosis-bacterie. Daarom worden patiënten met de ziekte van Crohn niet behandeld met medicijnen tegen mycobacterium paratuberculosis.

Dit neemt niet weg dat ook de maag-, darm- en leverartsen in Nederland verder wetenschappelijk onderzoek gewenst vinden naar het verband tussen de ziekte van Crohn en een infectie met de paratuberculosis-bacterie.
www.umcg.nl/azg/nl/ - 13 apr 2006« Vorige
[Acute zorg verder verbeteren]
Volgende »
[Denkprocessen doorslaggevend bij depressie]

Gevonden op deze pagina: