Wageningen Universiteit

Hypoallergene appel Santana beschikbaar

Nieuws van: Wageningen Universiteit


Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben last van appel-allergie. Uit onderzoek van Wageningen UR en de academische ziekenhuizen van Utrecht en Groningen is gebleken dat mensen met milde appel-allergie, zo'n 250.000 mensen, het appelras Santana wél goed kunnen eten.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de Stichting Voedselallergie hebben daarom in samenwerking met de Santana-telers een protocol ontwikkeld om de Santana als hypoallergeen product verantwoord en veilig aan consumenten aan te bieden. Belangrijke onderdelen van dit protocol zijn het verpakt aanbieden en het bijvoegen van een speciaal ontwikkelde bijsluiter. Op deze bijsluiter staat bijvoorbeeld wat men onder een milde appel-allergie verstaat en voor welke mensen met appel-allergie de Santana geschikt is. Verpakt aanbieden is noodzakelijk om te voorkomen dat de Santana met andere appels, waarop mensen met een appel-allergie wel reageren, vermengd raakt.

Albert Heijn en twee webwinkels zijn recent voor het eerst dit protocol gaan toepassen om Santana verantwoord en veilig aan te kunnen bieden aan mensen met milde appel-allergie. Met het gericht aanbieden van een hypoallergene appel heeft Nederland een primeur in de wereld.

De Stichting Voedselallergie geeft via haar website informatie over deze pilot en de plaatsen in Nederland waar de volgens het protocol verpakte Santana verkrijgbaar is. Via een speciale consumenten-enquête op deze website onderzoekt het Allergieconsortium Wageningen het verloop van de pilot.

Santana wordt bij milde appel-allergie beter verdragen omdat het minder van een bepaald eiwit bevat. De appel is een nieuw Nederlands appelras met het bekende ras Elstar als één van de voorouders.
www.pri.wur.nl/...enda/nieuws/Hypoallergene_appel_Santana_beschikbaar.htm - 28 nov 2006« Vorige
[Ontlasting effectief geneesmiddel]
Volgende »
[Bedenker Tsunami-site richt mondiale rampen-site op]

Gevonden op deze pagina: