Universitair Medisch Centrum Utrecht

Diabetespatiënten leven langer door extra medicijnen

Nieuws van: Universitair Medisch Centrum Utrecht
Bij patiënten met diabetes type 2 kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met ruim 18% extra dalen door een strengere behandeling tegen hart- en vaatziekten. Het gebruik van een combinatietherapie kan ook het optreden van niet-fatale hart- en vaatziekten en nieraandoeningen sterk verminderen.

Het gebruik van deze therapie bij de helft van alle diabetespatiënten zou in vijf jaar tijd wereldwijd meer dan een miljoen levens kunnen besparen. Dit blijkt uit het internationale ADVANCE-onderzoek waaraan het UMC Utrecht een grote bijdrage leverde. De resultaten zijn op 2 september online in het tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

ADVANCE-onderzoek
Aan het ADVANCE-onderzoek hebben 11.140 patiënten deelgenomen met diabetes type 2 ('ouderdomsdiabetes'), ze werden ruim 5 jaar gevolgd in meer dan 20 landen. Prof. dr. D.E. Grobbee van het Julius Centrum, onderdeel van het UMC Utrecht, coördineerde de deelname van 2879 Europese patiënten. 630 Nederlandse patiënten deden mee aan het onderzoek. Het is de grootste klinische studie met type 2 diabetes patiënten ooit uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was te onderzoeken of nog strengere behandeling van de bloeddruk de sterfte aan hart- en vaatziekten verder kan verlagen.

In het ADVANCE-onderzoek ontving de helft van de diabetespatiënten medicatie om hart- en vaatziekten te voorkomen volgens de huidige richtlijnen: onder andere van cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. De andere helft kreeg naast deze standaardbehandeling het bloeddrukverlagende middel Coversyl Plus (de combinatie van perindopril en indapamide, een ACE-remmer en een diureticum). De behandeling met Coversyl Plus verminderde het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten met 18%. Tevens nam het risico op hartziekten en nierziekten af met respectievelijk 14% en 21%.

Diabetespatiënten
Wereldwijd zijn er op dit moment 246 miljoen mensen met diabetes, dit stijgt waarschijnlijk tot 350 miljoen in 2030. In Nederland zijn er 600.000 mensen met diabetes, 90% hiervan heeft type 2 diabetes. Elk jaar worden meer dan 70.000 nieuwe gevallen van diabetes gemeld.

Het Julius Centrum werkte samen met The George Institute for International Health, Sydney, en instituten in Londen, Montreal en Peking. Het ADVANCE-onderzoek werd gefinancierd door the National Health and Medical Research Council of Australia en Servier, de makers van Coversyl Plus.
www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/ - 5 sep 2007« Vorige
[NZa: regionale cliëntenstops onverklaarbaar]
Volgende »
[TNF maakt muizen moe; Concreet aanknopingspunt voor chronisch vermoeidheidssyndroom]

Gevonden op deze pagina: