Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)

Inspectie waarschuwt tegen gebruik van illegale erectiemiddelen

Nieuws van: Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Het onderscheid tussen echte en vervalste erectiemiddelen is vaak niet duidelijk. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ heeft in beslag genomen illegale erectiemiddelen door het RIVM laten onderzoeken.

Erectiemiddelen worden steeds beter nagemaakt. De werkzame stof verschilt vaak van wat op de verpakking staat. Bovendien worden in deze illegale erectiemiddelen vaak onbekende stoffen verwerkt.

Er zijn grote risico's verbonden aan het gebruik van illegale geneesmiddelen. Burgers worden daarom gewaarschuwd deze middelen niet te gebruiken en in elk geval extra alert te zijn op bijwerkingen. De inspectie adviseert mensen zoveel mogelijk bij hun eigen huisarts een recept te halen en voor het geneesmiddel naar een apotheek te gaan.

Ook artsen en apothekers worden aangemoedigd om bij het signaleren van bijwerkingen rekening te houden met het gebruik van illegale erectiemiddelen. Wanneer zich bijwerkingen voordoen worden artsen en apothekers nadrukkelijk gevraagd dat te melden bij Lareb.

Het aanbod van illegale erectiemiddelen neemt toe. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dit terugdringen en werkt nationaal samen met andere diensten, zoals Douane en FIOD. Soortgelijke samenwerkingsverbanden zijn binnen Europa en wereldwijd gemaakt. De Inspectie steunt de initiatieven van de Europese Commissie, de Raad van Europa en de WHO op dit gebied.

Het RIVM rapport staat op de website van het RIVM http://www.rivm.nl .
www.igz.nl/actueel/nieuwsberichten/illegale_errectiemiddelen - 13 nov 2007« Vorige
[Nieuwe zorgpolissen op kiesBeter.nl]
Volgende »
[Illegale erectiemiddelen - Onderscheid tussen echt en vervalst steeds moeilijker te zien]