Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

De beste aanpak van reumatoïde artritis

Nieuws van: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Reuma kan het beste direct met 'grof geschut' worden bestreden. Door te beginnen met één middel merken patiënten minder snel verbetering en moeten zij uiteindelijk vaak juist méér medicijnen gebruiken. Bovendien lopen zij meer schade op aan hun gewrichten.

Reumapatiënten die beginnen met combinatie met agressievere medicijnen kunnen deze vaak juist na verloop van tijd afbouwen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Yvonne Goekoop-Ruiterman, die op 7 februari a.s. aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hoopt te promoveren.

Yvonne Goekoop-Ruiterman onderzocht ruim vijfhonderd mensen bij wie kortgeleden reumatoïde artritis was vastgesteld. Zij werden willekeurig in vier groepen verdeeld. Patiënten in groep 1 en 2 begonnen met één medicijn en kregen pas een combinatie met zwaardere middelen als de ziekteactiviteit, die elke drie maanden werd gemeten, hoog bleef. Groep 3 en 4 begon met een combinatie van twee of drie zwaardere middelen (prednison in groep 3, infliximab in groep 4) en bouwde deze af als de ziekteactiviteit laag genoeg werd.

Patiënten in groep 1 en 2 bleken na twee jaar meer gewrichtsschade te hebben en meer medicijnen te gebruiken om de ziekte onder controle te houden dan patiënten die meteen combinatietherapie hadden gekregen. Deze laatste patiënten konden vaak de prednison of infliximab stoppen, terwijl de ziekteactiviteit toch laag bleef.

Volgens dr. Renée Allaart, coördinator van het BeSt onderzoek en co-promotor van Goekoop-Ruiterman, geeft dit duidelijk aan dat je 'de boot kunt missen' als je reumatoïde artritis niet vroeg effectief behandelt. Blijkbaar verandert de ziekte na verloop van tijd zodanig dat je de ziekteactiviteit alleen nog maar kunt onderdrukken. Terwijl je die in het begin blijvend kunt verlagen.

Minisymposium
Het promotieonderzoek beschrijft de resultaten van de eerste twee jaar van de BeSt-studie, een grootschalig onderzoek in Zuidwest Nederland dat tot doel heeft de beste Behandelstrategie van reumatoïde artritis vast te stellen. De BeSt-studie startte in 2000 en loopt nog minimaal tot 2010. Momenteel kijkt dr. Allaart in het IMPROVED-onderzoek of het nog vroeger starten van agressieve middelen het ontstaan van reuma kan voorkomen. De deelnemers zijn mensen met gewrichtsontstekingen die mogelijk reumatisch kunnen worden.

Yvonne Goekoop-Ruiterman promoveert op 7 februari op het proefschrift Treatment strategies in recent-onset rheumatoid arthritis bij prof. dr. Ferry Breedveld (LUMC) en prof. dr. Ben Dijkmans (VUmc). Na afloop van de promotie wordt er een minisymposium gehouden met prominente internationale reumatologen over de vooruitgang die de afgelopen jaren geboekt is in de behandeling van reumatoïde artritis en over vernieuwingen voor de toekomst.
www.lumc.nl/0000/13043/13073/80130061814221 - 30 jan 2008« Vorige
[Een weesgeneesmiddel in de eerste lijn]
Volgende »
[Medicijn op elk tijdstip op te halen]

Gevonden op deze pagina: