Universiteit Utrecht

Zuurstofgebrek in kankercellen

Nieuws van: Universiteit Utrecht
Net als gezonde cellen hebben kankercellen zuurstof nodig. Door de ongeremde groei van het kankergezwel, ontstaan er gebieden in de tumor die niet goed doorbloed worden en daardoor minder zuurstof krijgen. Het is bekend dat het frequent voorkomen van deze gebieden gepaard gaat met een slechte prognose voor de patiŽnt. Cellen die tot beperkte mate in zuurstofnood komen, zullen daarop reageren door de aanmaak van nieuwe bloedvaten (angiogenese) en een veranderde energiehuishouding. Dit is een poging van deze cellen om te overleven.

Om deze processen op gang te zetten, treden er moleculaire veranderingen in de cellen op. Het belangrijkste molecuul hierbij is de hypoxia-induceerbare factor (HIF), die genen reguleert die betrokken zijn bij de reactie op zuurstofgebrek. Kennis van de moleculaire processen bij zuurstofgebrek is belangrijk voor het begrip van de relatie tussen zuurstofgebrek en een slechte prognose. In zijn proefschrift gaat Eelke Gort in op de regulatie van de HIF-eiwitten, evenals de regulatie van genen door de HIF-eiwitten, die een rol spelen bij kanker.

Promotie: Eelke Gort, Geneeskunde. Proefschrift: Molecular Response to Hypoxia; from C. elegans to cancer.
http:/...itc.com/pona/bekijkpromotie.cfm?style=standaard&npromotieid=1998 - 28 feb 2008« Vorige
[Zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen]
Volgende »
[Aanpak ernstige bloedarmoede in Afrika kan beter]

Gevonden op deze pagina: