College voor zorgverzekeringen (CVZ)

Meerwaarde Champix bij stoppen met roken niet aangetoond

Nieuws van: College voor zorgverzekeringen (CVZ)
Varenicline (Champix®) moet niet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. De fabrikant van varenicline heeft onvoldoende aangetoond dat het middel (therapeutische) meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande behandelingen bij stoppen met roken. Dit staat in het advies over varenicline (Champix®) dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) vandaag aan minister Klink van VWS aanbiedt.

Het CVZ heeft een vergelijking gemaakt tussen varenicline en nicotinevervangende middelen. Ook is varenicline beoordeeld in vergelijking met bupropion (Zyban®) en nortriptyline. Bij de behandeling van stoppen met roken - tabaksonthouding - is niet aangetoond dat varenicline een (therapeutische) meerwaarde heeft ten opzichte van nicotinevervangende middelen, bupropion en nortriptyline.

Zowel de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de specialistische (CBO-)richtlijn als het Farmacotherapeutisch Kompas van het CVZ spreken bij het stoppen met roken de voorkeur uit voor nicotinevervangende middelen. Hiermee bestaat veel ervaring. Wanneer nicotinevervangende middelen onvoldoende werken of om een andere reden niet in aanmerking komen, kan de arts volgens de richtlijnen het voorschrijven van bupropion (Zyban®) of nortriptyline overwegen.
www.cvz.nl/speciaal/persberichten/2008/pb0802champix.asp - 27 mrt 2008« Vorige
[Rapport over medicatieveiligheid]
Volgende »
[Huisarts ziet meer mensen met seksuele problemen en relatieproblemen]

Gevonden op deze pagina: