Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)

Prijzenslag generieke geneesmiddelen

Nieuws van: Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)
Als gevolg van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars is er een ware prijzenslag ontketend onder generieke geneesmiddelenleveranciers. Per 1 juni a.s. dalen de prijzen van de belangrijkste generieke geneesmiddelen met gemiddeld 85%. In enkele gevallen worden de prijzen zelfs met meer dan 90% verlaagd. Per saldo leiden de prijsverlagingen van juni tot een kostenverlaging van € 355 miljoen op jaarbasis.

Eerder dit jaar waren de prijzen van generieke geneesmiddelen al met € 125 miljoen verlaagd als gevolg van het Transitieakkoord dat minister Klink vorig jaar sloot met de geneesmiddelensector. Medio mei hebben de generieke leveranciers hun medewerking aan het Transitieakkoord opgezegd uit onvrede over het doorzetten van het preferentiebeleid door zorgverzekeraars.

Markt op zijn kop
De landelijke "aanbesteding" van zorgverzekeraars heeft een ware prijzenslag tussen generieke geneesmiddelenleveranciers ontketend. Naar verluid hebben sommige leveranciers hun prijzen tot onder de kostprijs verlaagd om daarmee een unieke positie op de Nederlandse markt te verwerven. Als gevolg van het preferentiebeleid zien enkele generieke geneesmiddelenleveranciers hun marktaandeel drastisch slinken. Grote "winnaar" bij de generieke leveranciers - voor zover er van een winnaar gesproken kan worden - is het Duitse Ratiopharm dat bij diverse belangrijke geneesmiddelen een monopoliepositie verwerft. Dit neemt overigens niet weg dat de apotheekomzet van Ratiopharm bij de geneesmiddelen die vallen binnen het preferentiebeleid halveert (zie tabel 1). Grote verliezer is Pharmachemie waarbij de omzet daalt tot een kwart van de huidige omzet.

Lees verder op de website van SFK.
www.sfk.nl/publicaties/farmacie_in_cijfers/2008/2008-22.html - 20 mei 2008« Vorige
[Apothekers hadden de prijsverlagingen al lang kunnen zien aankomen]
Volgende »
[Prijzenslag generieke geneesmiddelen]

Gevonden op deze pagina: