Universiteit Utrecht

Onderzoek naar diabetes type 2 leidt tot nieuw zelforganiserend biomateriaal

Nieuws van: Universiteit Utrecht
Ronald Elgersma ontwierp en ontwikkelde remmers tegen eiwitafzetting bij diabetes type 2. Sommige remmers bleken bovendien zelforganiserende biomaterialen te zijn, ook interessant voor medisch doeleinden.

Het verkeerd vouwen van eiwitten wordt gezien als een belangrijke oorzaak van tot nu toe nog ongeneeslijke ziekten, zoals diabetes type 2, Alzheimer en Parkinson. Het verkeerd vouwen leidt tot de vorming van vezels die ook wel fibrillen worden genoemd. De afzetting van deze vezels rondom cellen heet amyloid.

Diabetes type 2, ofwel ouderdomssuikerziekte, is een chronische ziekte die bij meer dan 180 miljoen mensen wereldwijd voorkomt. Het eiwit amyline speelt hierin een belangrijke rol. Amyline wordt samen met insuline geproduceerd door beta-cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De ontvouwing en afzetting van amyline leidt tot de dood van deze beta-cellen. De beta-cellen die overblijven moeten eenzelfde hoeveelheid insuline produceren. Hierdoor wordt meer amyloid gevormd en ontstaat een negatieve cyclus die leidt tot de progressie van diabetes type 2.

Het proefschrift beschrijft de ontwikkeling van oplosbare peptiden die de vorming van de fibrillen kan blokkeren. Op deze manier kunnen ze de vorming van amyloid voorkomen of zelfs ongedaan maken. Het onderzoek nam echter een verrassende wending. Enkele peptiden die waren ontworpen als oplosbare remmers van fibrilvorming, vormden zeer grote structuren in vergelijking tot fibrillen. Deze structuren zouden gebruikt kunnen worden in de ontwikkeling van zelf-organiserende biomaterialen. Deze zijn toepasbaar voor medische doeleinden.
http:/...applicaties.csc.uu.nl/uupona/bekijkpromotie.cfm?npromotieid=2265 - 29 okt 2008« Vorige
[Kwart patiënten wijst behandeling met antidepressiva af]
Volgende »
[Wijziging afleverstatus centraal geregistreerd geneesmiddel]

Gevonden op deze pagina: