Psy.nl

Serotoninesyndroom ook bij nieuwste antidepressiva

Nieuws van: Psy.nl
Het serotoninesyndroom is een bijwerking van antidepressiva die levensbedreigende gevolgen kan hebben. Het syndroom kan optreden bij gebruik van ssri's, en de oudere mao-remmers en tricyclische antidepressiva. Volgens Yener Güzelcan, psychiater bij Riagg Rijnmond, komt het syndroom ook voor bij de nieuwste generatie antidepressiva.

Güzelcan deed literatuuronderzoek naar de werking van antidepressiva als venlafaxine, duolexetine, trazodon, nefazodon en mirtazapine. Uit zijn studie blijkt dat ook deze nieuwste antidepressiva het serotoninesyndroom kunnen veroorzaken. Het syndroom is een gevolg van overprikkeling van de hersenen door een te hoog serotoninegehalte. In milde vorm zorgt het voor hartkloppingen, zweten, trillingen, diarree en verwardheid. Het kan echter ook leiden tot een levensbedreigende verhoging van de lichaamstemperatuur, spierafbraak en coma. Dit kan al binnen enkele minuten na het slikken van de medicijnen gebeuren.

Lees verder op de website van Psy.
http:/...?id=88&tx_ttnews[backPid]=135&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=1439 - 5 dec 2008« Vorige
[Geneesmiddelen en drugs in het verkeer]
Volgende »
[Motie herstel clawback apotheekhoudende]

Gevonden op deze pagina: