UMC St Radboud Nijmegen

Anti-TNF-middelen bij reuma

Nieuws van: UMC St Radboud Nijmegen
Cãlin Popa onderzocht de effecten van anti-TNF-middelen op de afweer en op de stofwisseling van cholesterol en glucose in patiënten met rheumatoide arthritis (reuma).

TNF is een bepaald cytokine, die een belangrijke rol speelt in het ontstaan van reuma. Maar TNF is ook belangrijk in de afweer tegen verschillende bacteriën. Anti-TNF-middelen zouden door het TNF te blokkeren, het risico op infecties kunnen vergroten. De mechanismen die hier bij betrokken zijn, zijn nog niet helemaal bekend.

Uit onderzoek van Popa blijkt de capaciteit PBMCs (mononucleaire cellen uit perifeer bloed) om cytokines te produceren, weinig beïnvloed wordt door de anti-TNF-middelen. Wat dit betreft is er geen hoger risico op infecties.

Behalve afweer en ontsteking, kan TNF ook de stofwisseling van cholesterol en glucose beïnvloeden. Door anti-TNF-behandeling verbetert bijvoorbeeld de antioxidatieve capaciteit van HDL (het 'goede' cholesterol) op lange termijn. Het risico op hartvaataandoeningen bij reumapatiënten zou daardoor minder kunnen zijn.

Lees verder op de website van UMC St Radboud Nijmegen.
www.umcn.nl/scientist/science_agenda/promoties/februari/popa - 5 feb 2009« Vorige
[Huisarts laks bij verslavende slaapmiddelen]
Volgende »
[Suikerpatronen herkennen]

Gevonden op deze pagina: