Universiteit Utrecht

Pak vooral overgewicht aan

Nieuws van: Universiteit Utrecht
Als vetweefsel in de buik actief wordt en ontstekingsstoffen en hormonen produceert, is er sprake van vetweefseldisfunctie. Overgewicht, vooral teveel buikvet, is de belangrijkste oorzaak van vetweefseldisfunctie. Maar niet iedereen met overgewicht heeft vetweefseldisfunctie en omgekeerd heeft niet iedereen met vetweefseldisfunctie overgewicht. Dat laat Annemarie Wassink in haar proefschrift zien. Het blijkt dat zelfs bij patienten met vaatziekte zonder hoge bloeddruk en cholesterol de aanwezigheid van metaboolsyndroom het risico op nieuwe vaatziekten verhoogt.

Metaboolsyndroom is het gelijktijdig voorkomen van enkele risicofactoren voor hart- en vaatziekten die sterk samenhangen met overgewicht, zoals een verhoogde hoeveelheid vetzuren en glucose in het bloed, een verlaagde hoeveelheid 'goed' HDL-cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Het betekent dat patienten met vaatziekten en metaboolsyndroom mogelijk baat hebben bij het streven naar een nog lagere bloeddruk en cholesterolgehalte dan momenteel wordt aanbevolen. Daarnaast moet de behandeling vooral gericht zijn op het bestrijden van overgewicht, want dat is de onderliggende boosdoener.
http:/...applicaties.csc.uu.nl/uupona/bekijkpromotie.cfm?npromotieid=2636 - 22 sep 2009« Vorige
[De assemblagemachine van buitenmembraaneiwitten]
Volgende »
[Inzicht in het openen en sluiten van membranen]

Gevonden op deze pagina: