Universiteit Utrecht

Rol van voorlopercellen in diabetisch vaatlijden

Nieuws van: Universiteit Utrecht
In haar proefschrift onderzocht Olivia van Oostrom wat het effect is van diabetes op circulerende voorlopercellen, en hoe dit verband houdt met het versneld optreden van slagaderverkalking en het verhoogd risico op hart- en vaatziekten in patienten met diabetes. Een te hoog glucosegehalte in het bloed veroorzaakt beschadigingen aan de binnenste cellaag van het bloedvat.

In het bloed circuleren voorlopercellen, afkomstig uit het beenmerg, die schade aan bloedvaten kunnen herstellen (endotheel voorlopercel-EPC). Aan de andere kant zijn er ook voorlopercellen die een rol spelen in het ontstaan van vaatziekten (gladde-spier voorlopercel-SPC). Van Oostrom laat zien dat diabetes een effect heeft op zowel EPC en SPC en dat dit effect op voorlopercellen bijdraagt aan het versneld optreden van slagaderverkalking in diabetes. Circulerende voorlopercellen zijn daarmee een interessant aangrijpingspunt voor nieuwe therapieen om het risico op hart- en vaatziekten in diabetes te verminderen.
http:/...applicaties.csc.uu.nl/uupona/bekijkpromotie.cfm?npromotieid=2669 - 15 okt 2009« Vorige
[Prasugrel in Nederland op de markt gebracht]
Volgende »
[Meer verstrekkingen door weekleveringen]