Wageningen Universiteit

Sponzen tegen kanker

Nieuws van: Wageningen Universiteit
De groep Bioprocestechnologie van Wageningen University gaat in de Rode Zee op zoek naar sponzen die zich met bijzondere chemicaliën beschermen. In Wageningen moeten deze dieren zo worden gedresseerd dat ze in een bioreactor medicijnen gaan produceren.

Onder het zeeoppervlak woedt een oorlog op leven en dood, waarbij geen middel wordt geschuwd. Zeedieren die zich niet kunnen verplaatsen, zoals sponzen, lijken een weerloze prooi voor belagers, maar niets is minder waar. Deze dieren hebben in de productie van chemische, biologisch actieve stoffen, een effectieve verdediging tegen vijanden gevonden.

Omdat sponzen gespecialiseerd zijn in chemische oorlogvoering herbergen zij talloze stoffen die, zoals nu blijkt, meer dan nuttig zijn voor de mens. Sommige van die stoffen blijken bijvoorbeeld effectief te zijn tegen ziekten, waaronder kanker en het aidsvirus. Amerikaanse onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld begin dit jaar in een glasspons voor de kust van Florida een veelbelovend middel tegen alvleesklierkanker. Sponzen blijken opeens breder inzetbaar dan allen als doucheattribuut.

Lees verder op de website van de Wageningen Universiteit.
www.wageningenuniversity.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Spons091119.htm - 19 nov 2009« Vorige
[Geen officiële registratie van alternatieve behandelaars]
Volgende »
[Preventie van hart- en vaatziekten]