UMC St Radboud Nijmegen

Verbetering geneesmiddelengebruik bij reuma door individuele benadering

Nieuws van: UMC St Radboud Nijmegen
Apotheker en onderzoeker Bart van den Bemt onderzocht twee mogelijke strategieën om het geneesmiddelgebruik bij reumatoïde artritis (reuma) verder te verbeteren en doelmatiger te maken: (1) het verbeteren van de therapietrouw bij reumapatiënten, en (2) de mogelijke meerwaarde van het meten van de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed, in het bijzonder infliximab. Ongeveer éénderde van alle reumapatiënten is niet therapietrouw. Van den Bemt constateert dat deze groep patiënten moeilijk te herkennen is, waardoor de therapieontrouw voor iedere patiënt opnieuw in kaart gebracht moet worden.

Daarnaast deed Van den Bemt onderzoek met infliximab, een van de nieuwe (dure) biologicals die bij reuma steeds meer worden toegepast. Hij onderzocht of de hoeveelheid infliximab in het bloed voorspellend is voor het effect van dit middel. Ook keek hij of bloedspiegels gebruikt kunnen worden om de dosis van dit middel beter aan te passen aan de individuele patiënt. Deze individuele benadering zouden het onterecht hoog doseren en soms zelfs het onterecht behandelen, kunnen voorkomen. En daardoor zijn onnodige bijwerkingen te voorkomen; bovendien worden er kosten bespaard.

Lees verder op de website van UMC St Radboud Nijmegen.
www.umcn.nl/...entist/science_agenda/promoties/november_2009/van_den_bemt - 12 nov 2009« Vorige
[Overlijden na pneu onvoorspelbaar]
Volgende »
[Ontwikkeling van tumorspecifieke therapieën]

Gevonden op deze pagina: