Nefarma

Zoektocht naar betere behandeling diabetes gaat onverminderd verder

Nieuws van: Nefarma
Deze week collecteert het Diabetesfonds voor onderzoek naar manieren om diabetes beter te behandelen of te voorkomen. Er is al veel ontdekt waardoor mensen met diabetes gezonder en langer kunnen leven.

Diabetes is een veel voorkomende, ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het bloed te hoge concentraties glucose bevat. Hierdoor ontstaan klachten en complicaties. In de behandeling van diabetes zijn al grote stappen gezet. Toch is ook nog veel winst te boeken: voor beide types diabetes is nog geen genezing mogelijk. De bestaande behandelingen houden de ziekte alleen onder controle. De zoektocht naar middelen die de dagelijkse injecties eenvoudiger of zelfs overbodig kunnen maken, gaan onverminderd door. Geneesmiddelen die op latere leeftijd gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, zouden een grote verbetering zijn.

Voordat insuline in 1921 op de markt kwam, was diabetes type 1 een dodelijke ziekte. Inmiddels zijn er diverse soorten insuline beschikbaar. De arts kan voor iedere patiënt het type kiezen dat het beste bij zijn of haar lichaam past. De insuline kan worden toegediend met een traditionele injectiespuit, maar er zijn ook speciaal ontwikkelde injectiepennen en doseersystemen. Insulinepompen hebben als voordeel dat de insuline heel nauwkeurig wordt toegediend. De patiënt kan dan gerust eens een keer uitslapen zonder dat bang te hoeven zijn voor acute gezondheidsklachten. Sporten kan ook gewoon. Wel draagt hij of zij de hele dag een pompje bij zich. Sommige mensen vinden dat onprettig.

Bij diabetes type 1 kan transplantatie van eilandjes van Langerhans uitkomst bieden. Deze eilandjes in de alvleesklier zijn nodig voor de productie van insuline. Het lichaam zal weer zelf insuline aanmaken, zodat de ziekte verdwijnt. De operatie is nog niet voor iedereen toepasbaar en de patiënt moet na transplantatie levenslang geneesmiddelen slikken tegen afstoting van de geïmplanteerde eilandjes.

Voor patiënten met type 2 geldt dat aanpassingen van het dieet, meer lichaamsbeweging en niet roken kunnen helpen. Als het niet (meer) helpt, rest ook deze patiënten niets anders dan het dagelijks inspuiten van een extra hoeveelheid insuline. Voor de behandeling van diabetes type 2 zijn sinds 2000 minstens tien geneesmiddelen beschikbaar gekomen.

Meer lezen over diabetes en de ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen en toedieningsvormen? Kijk op http://www.wewordensteedsbeter.nl, een site over de strijd tegen veelvoorkomende ziekten.
www.nefarma.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=4622 - 3 nov 2009« Vorige
[Bericht van RIVM: Prevenar ‘on hold’]
Volgende »
[Landelijke imagocampagne apothekers van start]

Gevonden op deze pagina: