ZonMw

De ZorgInnovatieWijzer in de bloedbaan van de zorg

Nieuws van: ZonMw
De overheid heeft talloze regelingen om innovaties in de zorg te stimuleren en te bevorderen. Sinds anderhalf jaar wijst de ZorgInnovatieWijzer vernieuwers de weg binnen die bestaande regelingen.

De ZorgInnovatieWijzer is een gemeenschappelijk loket van het CVZ, de NZa en ZonMw. Omdat deze organisaties allemaal hun eigen specialisme hebben, kunnen zij niet alle vragen over innovaties zelf beantwoorden en moeten ze vaak naar elkaar doorverwijzen. Doel van de ZIW is innovatoren de weg te wijzen binnen de regelingen en mogelijkheden van de drie organisaties op het gebied van innovatie.

De ZorgInnovatieWijzer (ZIW) beantwoordt vragen over innovaties in de zorg. Op 24 november was er bij het CVZ een voorlichtingsbijeenkomst over de ZIW voor betrokkenen van de ZIW-partners: het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het programma was er vooral op gericht de ontwikkelingen van de afgelopen anderhalf jaar op een rij te zetten en te laten zien hoe de organisaties samenwerken. Een innovator vertelde over zijn ervaringen met de ZIW en de aanwezigen kregen in groepsverband een casus voorgeschoteld, waarin ze zelf konden ervaren hoe informatievragen binnen de ZIW worden behandeld.

In de bloedbaan
De ZorgInnovatieWijzer telt drie samenwerkingspartners. “Willen we in de bloedbaan van de zorg terecht komen, dan moeten we op zoek gaan naar meer partners” overtuigt Zorgautoriteit NZa-coördinator Rutger Slob de toehoorders tijden de bijeenkomst. “Waar zitten de partijen in de gezondheidszorg die samen met ons ruimte willen geven aan innovatie? Veel van hen hebben ook de financiële middelen daarvoor.” Slob noemt als voorbeelden het Zorginnovatieplatform, SenterNovem en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

Aan uitbreiding wordt hard gewerkt. In ieder geval op de website, waar binnenkort ook verwezen wordt naar andere organisaties die zich bezighouden met innovatie.
www.zonmw.nl/...ed&utm_campaign=Feed%3A+ZonMw%2FNieuws+%28ZonMw+Nieuws%29 - 11 dec 2009« Vorige
[LUMC-onderzoekers winnen prijs voor hun bedrijf]
Volgende »
[Nieuw Expertisecentrum Sport en Handicap houdt ex-revalidanten gezond]