Universiteit Utrecht

Oudere mannen hebben baat bij testosteron

Nieuws van: Universiteit Utrecht
testosteronconcentratie heeft een positief effect. Dat concludeert Marielle Emmelot-Vonk in haar proefschrift. De lichaamssamenstelling van de mannen verbetert: de spiermassa neemt toe terwijl de vetmassa afneemt. Bovendien verbetert het glucosemetabolisme en stijgt de hormoongerelateerde kwaliteit van leven.

Emmelot-Vonk vond geen effecten op de spierkracht en functionele mobiliteit, cognitie, botdichtheid en seksueel functioneren. Testosteron zou de effecten van een verhoogde 'frailty' of kwetsbaarheid kunnen tegengaan. Verhoogde kwetsbaarheid kan leiden tot allerlei negatieve gezondheidsaspecten, zoals vallen, lichamelijke beperkingen, opname in verzorgings- en verpleeghuizen en een verhoogde sterftekans.
http:/...applicaties.csc.uu.nl/uupona/bekijkpromotie.cfm?npromotieid=2779 - 1 dec 2009« Vorige
[Rol van omgevingsfactoren op het afweersysteem van de darm]
Volgende »
[Wettelijke erkenning voor professionals in de jeugdzorg]

Gevonden op deze pagina: