Nieuws Nieuws over geneesmiddelen en farmabedrijven.

XML RSS feedRSS feed van deze pagina


Niet alleen minder keukenzout

Nieuws van: Artsennet
Mensen die veel natrium of weinig kalium via de voeding binnenkrijgen, lopen meer risico op cardiovasculaire ziekten, dat was al bekend. Amerikaanse onderzoekers kijken in Archives of Internal Medicine ook naar het samenspel tussen deze twee kationen.

Ze gaan daarbij een stap verder dan alleen het effect op hypertensie of hartziekten, door het effect op overlijden te bekijken in een periode van bijna vijftien jaar.

De onderzoekers zien in een cohort van meer dan 12.000 volwassen Amerikanen inderdaad dat meer natrium meer risico op overlijden door alle oorzaken geeft (20% meer per gram per dag) en kalium minder (20% minder per gram per dag). De verhouding natrium-kalium heeft echter een groter effect dan elk kation op zich. Het kwart van de deelnemers dat relatief het meeste natrium eet en het minste kalium, loopt niet alleen meer risico op overlijden door alle oorzaken dan het tegenovergestelde kwart, ook het risico op cardiovasculaire mortaliteit en dood door ischemische hartziekten is verhoogd.
http:/...rtsennet.nl/Tijdschriftartikel/Niet-alleen-minder-keukenzout.htm - 12 jul 2011« Vorige
['Glucosamine-site is eenzijdig']
Volgende »
[Conclusion of MEB roundtable conference: evaluation at national level remains necessary]

Gevonden op deze pagina: