Nieuws Nieuws over geneesmiddelen en farmabedrijven.

XML RSS feedRSS feed van deze pagina


Vergiftiging vaak door geneesmiddel

Nieuws van: Artsennet
Artsen bellen het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) het vaakst over blootstelling aan geneesmiddelen.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van 2010 dat het centrum 15 augustus publiceert. Het gaat om meer dan 55.000 meldingen van mogelijke vergiftigingen, een toename van 2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij meer dan 28.000 van de meldingen waren er geneesmiddelen in het spel.

Er was vooral een toename in het aantal meldingen over blootstelling aan methylfenidaat (Ritalin), het hallucinogeen werkende hoestmiddel dextromethorfan en de breed voorgeschreven cholesterolverlager simvastatine.

In het algemeen leiden geneesmiddelen die werken op het zenuwstelsel tot de meeste meldingen, zoals oxazepam, quetiapine en temazepam. Op nummer 1 in de geneesmiddel-meld-top tien staat echter pijnstiller paracetamol. Toch is het aantal paracetamolmeldingen in het afgelopen jaar niet toegenomen, ondanks de vrije verkoop van de pijnstiller. Voor kinderen tot 12 jaar staat vitamine D op nummer 1.
http:/...ijdschriftartikel/100770/Vergiftiging-vaak-door-geneesmiddel.htm - 15 aug 2011« Vorige
[Propranolol effectief bij hemangioom]
Volgende »
[Onderzoek patiŽntenprogramma lapatinib]