Nieuws Nieuws over geneesmiddelen en farmabedrijven.

XML RSS feedRSS feed van deze pagina


Meer niercelkanker bij NSAID's

Nieuws van: Artsennet
Bij langdurig gebruik van NSAIDís loopt het relatieve risico op niercelkanker op tot 4,01, schrijven Eunyoung Cho e.a. op 12 september in Archives of Internal Medicine. De bevindingen gelden niet voor aspirine.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit twee grote prospectieve studies (Nursesí Health Study en Health Professionals Follow-up Study). Van de 125.000 deelnemers die zij zestien tot twintig jaar volgden, ontwikkelden er 333 een niercelcarcinoom. Het relatieve risico om deze ziekte te ontwikkelen, was gemiddeld 1,51, maar liep op tot 2,92 voor patiŽnten die gedurende meer dan tien jaar NSAIDís gebruikten. Het hoogste relatieve risico vonden de auteurs bij vrouwen die gedurende meer dan tien jaar intermitterend NSAIDís gebruiken, te weten 4,01. De auteurs kunnen niet goed verklaren waarom aspirine geen effect heeft op de incidentie van de aandoening.

Naast aspirine is ibuprofen verreweg de meest gebruikte NSAID. PatiŽnten gebruiken het middel vooral voor spier- en gewrichtspijn.
http:/...t.nl/Tijdschriftartikel/102150/Meer-niercelkanker-bij-NSAIDs.htm - 13 sep 2011« Vorige
[Verse papa produceert minder testosteron]
Volgende »
[Een op de drie slikt zonder recept]

Gevonden op deze pagina: