Nieuws Nieuws over geneesmiddelen en farmabedrijven.

XML RSS feedRSS feed van deze pagina


Indicaties 23 geneesmiddelen en lab op recept

Nieuws van: Artsennet
Vanaf 1 augustus 2013 zijn artsen wettelijk verplicht om bij bepaalde geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden. Ook zijn artsen verplicht om een afwijkende nierfunctie (MDRD/e-GFR) actief aan de apotheker te verstrekken. Doel is nog betere en veiligere zorg bij medicatiegebruik.
Bij 23 geneesmiddelen moet de reden van voorschrijven op het recept worden vermeld. Dit zijn geneesmiddelen die voor meerdere indicaties in uiteenlopende doseringen kunnen worden voorgeschreven ťn waarbij sprake is van een smalle therapeutische breedte of risico op ernstige bijwerkingen (toxiciteit). Aan de hand van de reden van voorschrijven kan de apotheker controleren of de dosering klopt.
Uitwisselen labwaarden
Artsen die laboratoriumonderzoek hebben laten uitvoeren naar de nierfunctie (MDRD/e-GFR) van een patiŽnt, zijn vanaf 1 augustus ook verplicht om een afwijkende uitslag aan de apotheker van de patiŽnt te verstrekken. De nierfunctie is belangrijke informatie met het oog op de medicatieveiligheid.
Apothekers kunnen daarnaast, met toestemming van de patiŽnt, andere labwaarden bij de arts opvragen. In de praktijk zal het meestal gaan om natrium, kalium, PT-INR, farmacogenetische par
http:/...-Patientenzorg/Indicaties-23-geneesmiddelen-en-lab-op-recept.htm - 5 aug 2013« Vorige
[CVZ: 'Impact advies dure medicijnen onderschat']
Volgende »
['Geldklopperij dure soa-tests moet stoppen']

Gevonden op deze pagina: